SME

Zariskoval a poslal k vode Wolt. Jeden z najlepších burgerov prešiel testom lojality

Roxor získal v Bratislave výnimočnú pozíciu.

Michal Ščevlík z reštaurácie RoxorMichal Ščevlík z reštaurácie Roxor (Zdroj: Lukáš Klčo)

Spoločnosť Roxor je nominovaná na ocenenie FéliX Business Award v kategórii Biznis príbeh roka – Cestovný ruch a gastro.

Felix logo nové

Hamburgerov je v Bratislave na každom rohu požehnane, no Roxor BRGR & Beer si vydobyl pomerne výnimočnú pozíciu. Recenzie na googli, facebooku či tripadvisore ho radia k najlepším reštauráciám v hlavnom meste.

Za podnikom stojí Michal Ščevlík, ktorý vystihol vhodné obdobie, keď v Bratislave prebiehal boom hamburgrární a podobné prevádzky s autentickým jedlom vyrástli ako huby po daždi.

SkryťVypnúť reklamu
Načítavam video...

Roxor pôvodne fungoval v skromných priestoroch na Vysokej ulici v centre Bratislavy, ale kapacita troch desiatok miest sa dostala na hranicu udržateľnosti, preto sa presťahoval do väčších priestorov na Šancovej v širšom centre mesta.

Lokalita nie je na prvý pohľad vábivá. Nachádza sa vedľa novopostavenej bytovky a v okolí nie je veľa miest na parkovanie. Navyše pri prevádzke vedie rušná, preplnená spojnica autobusových liniek z letiska na železničnú stanicu. To je však aj výhoda, pretože svojou dostupnosťou Roxor prilákal turistov.

Majiteľovi hamburgrárne sa finančne darí. Splatil úvery a rozšíril ponuku jedál. Začiatkom roka pritom rozviazal spoluprácu s donáškovou službou Wolt. Bol to riskantný krok, ktorým otestoval lojalitu zákazníkov.

„Ukončenie spolupráce s Woltom nám znížilo počet objednávok, ale z hľadiska zisku a marží je to podstatne lepšie. Sme spokojnejší,“ hovorí Michal Ščevlík.

SkryťVypnúť reklamu

Vyhlasovatelia FéliX Business Award

Odborný partner

Z IT do gastra

Michal Ščevlík pôvodne študoval aplikovanú informatiku, z ktorej má bakalársky titul, no v ďalšom štúdiu už nepokračoval. Popri škole pracoval ako čašník v bratislavskej kaviarni a potom sa vydal do sveta.

Inšpiráciu pre gastro nápady hľadal v Rakúsku a vo Švajčiarsku či na farmách v Taliansku, kde sa spracúvalo mäso. Istý čas chodil aj do Nemecka, kde si privyrábal ako programátor.

Článok nájdete v augustovom čísle magazínu INDEX. Výhodne si ho predplaťte kliknutím na titulku. (zdroj: Adobe Stock)Článok nájdete v augustovom čísle magazínu INDEX. Výhodne si ho predplaťte kliknutím na titulku. (zdroj: Adobe Stock)

Po štyroch rokoch potuliek sa vrátil na Slovensko. S počiatočným kapitálom 30-tisíc eur a s pôžičkami od dvoch kamarátov otvoril v októbri 2015 gastroprevádzku na Vysokej v Bratislave.

Postavil ju na princípe, že sa nebude spoliehať na polotovary, ale všetky suroviny spracuje alebo vyrobí s tímom kuchárov priamo v kuchyni.

Výsledkom sú vlastné zemiakové hranolčeky či omáčky. Pomerne úzke menu zahŕňa päť základných hamburgerov a jeden vegetariánsky, navzájom sa odlišujú zložením.

SkryťVypnúť reklamu

Nový koncept práce

Po presťahovaní podniku na Šancovú v roku 2018 dostal príbeh Roxoru nový rozmer. Novú lokalitu vyberali štyri mesiace, ďalšie týždne trvala kompletná rekonštrukcia priestoru. Vymenili elektrické rozvody, vodovodné a odpadové trubky, pribudli nové priečky a podlaha. Pomohli si pritom dvoma úvermi, ktoré medzičasom splatili.

Vo väčšej prevádzke mohol majiteľ Roxoru vymýšľať novú organizáciu práce. Prijal kuchárov a čašníkov a zefektívnil procesy tak, aby zákazníci čakali na jedlo čo najmenej.

Maximálny počet burgrov, ktoré kuchári paralelne pripravujú, sa odvíja od ich mentálnej kapacity. Zistili totiž, že schopnosť vnímať počet miest na grile je obmedzená. Ak kuchár túto kapacitu prekročí, hrozí, že na grile niečo pripečie. Štrnásť naraz pečených burgrov je podľa Michala Ščevlíka zdravé maximum.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dodáva, systém práce vycizelovali, no nesnažia sa silou-mocou dosiahnuť, aby každý typ burgra chutil vždy rovnako, ako sa tým chváli McDonald's.

Dôvodov je niekoľko. Roxor nemá unifikované mäso. Dodáva mu ho farma Važec na Liptove. Kusy hovädzej svaloviny a loja sa pomelú a zo zmesi sa tvarujú placky, ktoré nemajú vždy úplne rovnaké zloženie. To isté sa týka žemlí, ktoré nepečie stroj, ale bývalá čašníčka z Roxoru Barbora Šišková, ktorá má v bratislavskej Petržalke vlastnú pekáreň Háj.

Ďalším faktorom sú kuchári, ktorí v rýchlosti nakladajú ingrediencie do burgera. Niekedy tak načapujú viac omáčky, inokedy zasa menej. Kuchár má takzvanú svalovú pamäť a vie presne, čo do burgera dať. Ak si niekto vypýta burger bez cibule, kuchár na to musí myslieť a celý proces to spomalí.

SkryťVypnúť reklamu

Koniec spolupráce s Woltom

Tento rok v Roxore do ponuky pridali tacos, pšeničnú tortilu, do ktorej sa vkladá bravčové alebo hovädzie mäso s omáčkou. Táto novinka mala do prevádzky prilákať nových ľudí.

FéliX Business Award

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 11 589
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 5 348
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 408
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 3 592
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 039
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 786
  7. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 591
  8. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 559
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kanadský premiér Mark Carney.

Od 1. septembra zjednotí clá s USA na poľnohospodárske produkty, spotrebný tovar a stroje.


TASR
Jerome Powell.

Šéf Fedu poukázal na riziká so situáciou na trhu práce.


TASR
ilustračné foto.

Európska únia podporí trinásť projektov.


SITA
Ilustračné foto.

Termín na predkladanie pripomienok je do 29. augusta.


SITA
  1. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú.
  2. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  3. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  4. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  5. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  6. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  7. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  8. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 86 027
  2. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 18 558
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 16 535
  4. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 9 861
  5. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 853
  6. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 776
  7. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 7 484
  8. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 6 211
  1. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  2. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa v srdci Slovenska.
  3. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
  4. Marcel Rebro: Oči detí, ktorým Putin ukradol detstvo
  5. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi zakázali ísť čínskou cestou.
  6. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
  7. Post Bellum SK: Keď sa lámal čas a charaktery
  8. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
SkryťZatvoriť reklamu